Saturday, June 29, 2013

Pendakian Hati

Dengan Nama ALLAH Yang Maha Pengasih Maha Penyayang
Sudah lamaku tidak mencoretkan kata di sini. Mungkin sedang mencari sesuatu untuk ditulis.

Ya benar. Ada sesuatu yang kuhilang dan sedang kucari semula.

Segalanya yang dulu menjadi cinta hatiku kini menjadi sesuatu yang menyesakkan dadaku. Semuanya terasa berat dan melelahkan.

Bagaimana bisa langkah jadi lelah dan anggota menjadi lemah dalam perjalanan yang sepatutnya menghubungkan diri dengan satu-satunya sumber kekuatan, yang tak mungkin bisa diraih dari yang lain? Ironi.. tapi itu biasa terjadi jika Dia menghendaki sebegitu.

Yang pasti, ini adalah ujian untukku. Dia sedang mengujiku dengan sebuah ujian yang kurasakan berat sekali. Sehingga kurasakan ia menarikku ke tingkat terbawah bumi. Jatuh, serendah-rendahnya. Sedang aku hilang kekuatan untuk mendaki semula ke permukaan. Lumpuh, tak berdaya.

Hilang kekuatan dan terasa tak mahu mencari kekuatan itu semula. Rasa marah, geram, kecewa menguasai akal dan diri sehingga segala nasihat jadi ibarat mencurah air ke daun keladi. Kusedari bahawa ini bukan yang sepatutnya tapi inilah yang kurasa mampu untuk lakukan; membiarkan diri dikuasai emosi sehingga suatu masa kuharapkan imanku pula yang akan berbicara. Aku tahu aku sedang ditewaskan. Arghh.. Sungguh mengecewakan.

Biarpun kubiar emosi menguasai, aku sebenarnya sedang cuba mencari jalan keluar daripada belenggu ini. Astaghfirullah3x... Jadilah aku hamba hawaku untuk beberapa waktu. Alangkah sedih!

Walau terasa payah dan lemah sekali, aku cuba menguatkan hati untuk membetulkan yg salah, memperbaiki yg kurang dan mengeratkan semula apa yg longgar.. Aku kutip sisa kekuatan yg ada, kususun semula semua yang dahulu rapi tapi berhamburan kerana ketewasanku. Pedih, perit.

Sering aku bertanya pd diri dan kepadaNya. Ke mana hilangnya diriku yg dahulu? Ke mana perginya kemanisan dan kekuatan yg diberi kepadaku suatu masa dulu?
Tidak ikhlaskah aku dahulu,ya Allah? Jauhkah aku sebenarnya selama ini dariMu? Jika ikhlasku tiada, apakah Engkau redha dan sudi menerima amalku selama ini?
Alangkah sedih! Besarnya kecewaku kpd diriku yg menempa murkaNya dalam topeng perjuangan.

Mungkin inilah pembersihan yg harus kulalui. Aku sgt berharap agar jatuhnya aku kali ini dapat membawaku makin dekat kepadaMu. Bukan menjauhkanku dariMu. Tolongku, ya Allah. Tetapkan hatiku dalam agama ini dan perjuangan ini dengan apa pun cara yang Kau sukai. Walaupun yg Kau sukai itu akan menjadi suatu yg amat berat dan sakit untukku. Kumohon kekuatan jua dariMu dan hilangkanlah segala rasa lemah menghadapinya.

Tetapkan hatiku berpegang pada sebuah janji sebagaimana mereka yang Kau sifatkan dalam kalam suciMu;

'Di antara orang-orang yang beriman itu, ada yang bersikap benar menunaikan apa yang telah dijanjikannya kepada Allah (untuk berjuang membela Islam); maka di antara mereka ada yang telah selesai menjalankan janjinya itu (lalu gugur syahid), dan di antaranya ada yang menunggu giliran; dan mereka pula tidak mengubah (apa yang mereka janjikan itu) sedikitpun.' Al-Quran (33:23)

Kerna kuharap aku benar2 bisa menjadi saksi yang membenarkanMu ya Allah.

Pilihlah aku menjadi daripada kalangan hambaMu yg Kau sifatkan dalam ayatMu itu,ya Rabb.

P/s: ya Allah, kurasa disayangi.. Terima kasih ya Allah..

Bila Diri https://www.youtube.com/watch?v=R7F4lrilPew&feature=youtube_gdata_player


 ^^ Murnikan niat, hanya keranaNYA...teruskan langkah dgn bimbinganNYA ^^

No comments:

Post a Comment