Sunday, August 26, 2012

Statik, menyakitkan

Dengan Nama ALLAH Yang Maha Pengasih Maha Penyayang

Statik itu sakit.

Ungkapan keramat dari seorang teman seperjuangan yang disampaikan ketika aku mula-mula bercuti. Berada jauh dari persekitaran yang menyokong kita untuk bergerak memang menguji mujahadah dan jiddiyah diri. Keinginan, kesempatan dan kemampuan memang tercabar untuk memastikan diri terus berputar bersama roda dakwah dan tarbiyah.

Mungkin jua bicara berbunyi lebih indah berbanding realiti sebenar. Maksudku, mungkin sahaja bicara kedengaran berapi-api dan berkobar-kobar namun amalnya masih begitu kecil dan sedikit. Astaghfirullah, moga Allah ampuni diri ini.

Ya, diri ini sedang bermuhasabah atas semua kelapangan dan tenaga yang dikurniakan Ilahi sepanjang cutiku kali ini.
Masih belum maksimum.. Itu sahaja yang boleh kukatakan.

Namun insyaALLAH, selagi masa masih dikurniakan ILAHI, selagi nafas masih bisa dihela, selagi darah masih mengalir di pembuluhnya, tak harus putus asa. Sebaliknya harus berusaha mengambil dan merebut segala peluang yang ada untuk memperbaiki resume kita di mata ALLAH!

Astaghfirullah, andai diri lebih sedar bahawa sakitnya statik bukan hanya pada diri sendiri bahkan akan menyakitkan orang lain, pasti diri akan mujahadah sedaya upaya untuk melawan daya yang menjadikan diri statik..

Semoga ALLAH sentiasa membimbing diri untuk jadi lebih baik.

Tawakkal a'lallah.

^^ Murnikan niat, hanya keranaNYA...teruskan langkah dgn bimbinganNYA ^^

No comments:

Post a Comment